RGA Ryder Cup la prima ediţie – o experienţa nouă pentru jucătorii de golf români

Inspirată de prestigioasa competiţie Ryder Cup disputată la fiecare doi ani între SUA şi Europa, Romanian Golf Association (RGA) a organizat pe 13 şi 14 august turneul RGA Ryder Cup 2016, pe terenul de golf Lighthouse din Bulgaria.

66 de jucători din mai multe parţi ale lumii au fost împărţiţi în două echipe, Nord şi Sud, şi au purtat o „luptă” strânsă de 3 match-playuri, la finalul cărora, echipa Nordului s-a detaşat uşor şi a câştigat marea cupă, clasându-se la doar un punct distanţă de echipa Sudului.

„Este prima oară când organizăm această competiţie cu un format foarte diferit faţă de cele obişnuite, şi ne bucurăm că a avut un mare succes în rândul membrilor şi prietenilor RGA, aşadar am decis că vom repeta această experienţa în fiecare an. Mulţumesc sponsorilor, jucătorilor şi colegilor din boardul RGA care au depus eforturi impresionante ca să putem livra un eveniment de neuitat.” a menţionat Nicolae Kovacs, Secretarul General al Romanian Golf Association.

Turneul s-a desfăşurat pe parcursul a două zile. În prima rundă, ce a avut loc în dimineaţa zilei de 13 august, echipele au concurat într-un match-play de tipul alternate scramble. în fiecare flight, doi membri ai echipei Nordului au jucat contra altor doi membri ai echipei Sudului. La finalul primei runde, echipa Nordului a preluat conducerea cu un scor de 9.5 puncte la 6.5 puncte.

În cea de-a doua rundă, în după-amiaza zilei de 13 august, echipele au jucat match-play de tip scramble (best ball), iar după această rundă scorul la general a fost de 16.5 la 14.5 în favoarea echipei Nordului.

Runda finală a avut loc pe 14 august dimineaţa, în care jucătorii s-au concentrat pe match-uri individuale, iar organizarea jucătorilor în flighturi a fost decisă, ca şi în cele două runde precedente, de către cei doi căpitani ai echipelor, Nicolae Kovacs – Nord si Cornel Dănilă – Sud. După aceasta rundă, scorul decisiv a fost de 33 la 32 pentru echipa Nordului.

Cele două echipe, Nord şi Sud, au fost echilibrate, au avut jucători foarte buni, competitivi şi motivaţi de plăcerea jocului, fapt demonstrat şi de scorul strâns. La cina festivă de premiere organizată în seara zilei de 14 august la Bendida Beach din cadrul resortului Thracian Cliffs, ambele echipe au fost premiate cu medalii, trofeul RGA Ryder Cup fiind înmânat echipei Nordului.

Organizatorii au oferit de asemenea premii celor mai performante echipe de doi şi celor mai performanţi jucători. În ceea ce priveşte echipele, MVT (Most Valuable Teams) au fost Andreea Paun & Laura Stoia (echipa Nordului) pe locul întâi, Camelia Dejeu & Nick Kovacs (echipa Nordului) pe locul al doilea şi Iulian Gogan & Bogdan Georgescu (echipa Sudului), pe locul al treilea. Criteriile de departajare au fost numărul de victorii şi punctajele obţinute.

Dintre jucători, au fost premiaţi şase MVP (Most Valuable Player). La divizia doamnelor Carmen Strinu s-a clasat pe locul întâi, urmată de Tana Pazara şi Catălina Jigman. Carmen Strinu a spus că „Ryder Cup a fost una dintre cele mai frumoase competiţii la care am participat până în prezent. În acest week-end, am jucat pentru echipa Nord şi sunt mândră că am contribuit la succesul echipei. Au fost trei match play-uri de neuitat! Mulţumesc RGA, organizatorilor, sponsorilor şi tuturor jucătorilor pentru că au făcut din această competiţie un eveniment excepţional.”

La divizia domnilor, cele mai bune rezultate au fost obţinute de către Dan Cristea, urmat de Iulian Gogan şi de Nick Eftimie. La festivitatea de premiere, Dan Cristea a menţionat că: „Ryder Cup 2016 a trecut pentru mine ca o tornadă de 48 de ore începută vineri seara cu refuzul vameşilor de a ne lăsa să trecem spre Lighthouse cu o rudă cu buletinul expirat, apoi emoţia a trei partide de golf, un premiu de cel mai valoros golfer ce mi-a picat din cer şi o petrecere de final pe plajă, cu un superb apus de soare. Dar, cel mai mult m-a impresionat căldura prietenilor reuniţi în tânăra noastră asociaţie de golf, RGA. Sunt sigur ca Ryder Cup va deveni o frumoasă tradiţie!”

Cei şase MVP au fost aleşi în baza rezultatelor cumulate obţinute pe parcursul celor trei runde.

Sponsorii campionatului au fost Peroni, care a răcorit jucătorii pe tot parcursul competiţiei, Caroli Foods şi Elit care au oferit jucătorilor mese pe cinste, Brit Motor AG, dealer Land Rover şi Jaguar din Piteşti şi partener oficial al RGA a oferit vouchere de discount la achiziţia de autoturisme, WorldClass a oferit vouchere pentru abonamente la cluburile lor, Crama Oprisor şi Crama Codorniu au oferit vinurile serilor, BBTR a oferit suport tehnic pentru competiţie si Wilson Staff a oferit diverse accesorii de golf. Life.ro a fost partenerul media al evenimentului.

***
Acest articol a fost publicat pe LIFE.ro